Samsung Galaxy S24 en S24+ - Fijne update ondanks Exynos (2024)

Voor de praktijktest vergelijken we de Galaxy S24(+) met de Galaxy S23(+), Apple iPhone 15 Plus en de Google Pixel 8, alle geüpdatet naar de nieuwste softwareversie op het moment van de test. Je ziet ze in de onderstaande galerijen telkens in die volgorde terug. Her en der verwijzen we naar de Galaxy S24 Ultra, waarmee we op hetzelfde moment ook foto's hebben geschoten. Een uitgebreidere (camera)test van dat toestel staat binnenkort op deze site.

Het kan je opvallen dat we in de onderstaande galerijen soms het Plus-model en soms de normale Galaxy S24 laten zien. Bij beide series hebben de grote en kleine toestellen dezelfde camera-opstelling, waarmee een onderlinge vergelijking niet nodig is. Het viel ons in de praktijk wel op dat de lens van ons Galaxy S24+-testmodel in de rechterbovenhoek niet helemaal scherp is, vermoedelijk een exemplarisch defect.

Op het gebied van de kleurweergave zetten de Galaxy S24 en S24+ de lijn van de Galaxy S23 en S23+ door. Die is steeds minder herkenbaar Samsung, met extra verzadigde groene tinten en azuurblauwe luchten. De kleurverzadiging houdt bij de S24 ongeveer gelijke tred met die van de Apple iPhone 15. Je zou dat ingetogen of realistisch kunnen noemen, maar misschien zijn de kleuren nu zelfs ietwat flets. De Google Pixel 8 vindt wat mij betreft een betere balans tussen realistische en al te felle kleuren. In de testfoto's die ik heb gemaakt, vind ik de witbalans bij de S24-toestellen bovendien minder goed getroffen dan bij de S23 en concurrenten. Vaak neigen neutrale grijstinten een beetje naar roze. Het is niet erg zichtbaar als je de foto's los bekijkt, maar wel iets dat in vergelijking met de andere toestellen gaat opvallen, zeker de iPhone, die soms juist wat naar geel of groen neigt.

Ongetwijfeld kan Samsung de automatische witbalans verder verfijnen met software-updates, en de vooruitgang die de S24-toestellen nu op andere gebieden laten zien, stemt wel positief. Bij de S23-serie spraken we al van een verbeterde doortekening in schaduwen; bij de S24 zien we een verdere verbetering. Niet alleen worden donkere delen van de foto minder snel helemaal zwart, Samsung heeft ook het nogal hoge ruisniveau in de schaduwen aangepakt. De tegenlichtfoto van het metroviaduct laat dat duidelijk zien. Bij de S23+ is de stoep onder het viaduct een korrelige, donkere waas, terwijl je op de foto van de S24 iedere tegel kunt tellen. Te oordelen aan de lucht achter het viaduct heeft de S24 ook de highlights in dit soort foto's goed onder controle. Daarin waren de S23 en voorgangers ook al sterk.

Op volledig formaat bekeken, zien foto's van de S24 en S24+ er vaak een tikje scherper uit dan die van het S23-duo, met bij minder licht of tegenlicht dus ook duidelijk minder ruis. Bij de voorganger kunnen fijne details en texturen in de verte wat wazig overkomen, bijvoorbeeld in het landschap op de tweede foto. De presentatie van details van de S24 en S24+ komt wat mij betreft ook natuurlijker over, waar de S23-serie het contrast in texturen vaak nogal aanzet en de randverscherping opvoert, wat her en der tot lelijke ringing leidt. Foto's van de S24 Ultra zien er in de directe vergelijking soms nog net iets scherper uit dan die van de S24 en S24+, maar dat verschil is zelfs als je gaat pixel peepen klein. Alleen de 24-megapixelfoto's van de iPhone 15 ogen op volledig formaat nog duidelijk gedetailleerder dan die van de S24 en S24+, die standaard nog steeds 12-megapixelopnamen afleveren. Daarbij merken we op dat de scherpte van de iPhone-foto's wel sneller terugloopt wanneer de lichtomstandigheden minder ideaal zijn.

Net als de meeste toestellen met een sensor van tientallen megapixels kunnen de S24 en S24+ ook foto's maken op de volledige resolutie van de sensor. 50-megapixelfoto's zien er bij dit duo daadwerkelijk scherper uit dan 12-megapixelopnamen, maar wel neemt de sluitervertraging fors toe en de lichtgevoeligheid en dynamisch bereik ietwat af, omdat het toestel nu niet meer slim sensorpixels kan combineren. Als we met een schuin oog kijken naar de concurrentie, maken de S24 Ultra en iPhone 15 nog net wat scherpere hogeresolutiefoto's onder ideale lichtomstandigheden. De Pixel 8 heeft deze functie überhaupt niet.

Grappig genoeg zien we bij het gebruik van de nachtmodus het tegenovergestelde van wat er overdag gebeurt: nu is het de S24 die ten opzichte van de S23 vaak een wat hogere kleurverzadiging laat zien, textuurdetails wat meer contrast meegeeft en de verscherping opvoert. Her en der kiest de S24 ook voor een wat helderdere belichting dan de S23. De opnametijd verschilt niet merkbaar tussen beide toestellen. De beelden van de S24 bevatten soms wat meer fouten en artefacten in gebieden waar het donker wordt, bovendien is de detailweergave naar mijn idee minder natuurlijk. Puur gelet op de hoofdcamera zou ik de S23-nachtmodus prefereren, maar tegelijkertijd zien nachtfoto's die we met de ultragroothoekcamera en telecamera hebben geschoten, er bij de S24 wel beter uit dan die van de S23. Hoewel ze soms minder scherp zijn, bevatten ze minder ruis en worden schaduwen een stuk helderder weergegeven, waar ze bij de S23 haast pikzwart kunnen zijn.

De ultrawide profiteert ook in andere opzichten van dezelfde verbeterde beeldverwerking als de hoofdcamera. We zien vaak minder ruis in de schaduwen en in de hoeken van het beeld, met wat minder uitgesproken groene en blauwe tinten. Wat je in ultragroothoekopnamen ook goed kunt zien, is dat de S24 de lucht soms wat donkerder maakt dan de S23, waarmee de voorgrond er wat meer uitspringt. Hoewel fijne details er wat natuurlijker uitkomen dan bij de S23, kon deze camera de extra verscherping op zich goed gebruiken. De Apple iPhone 15 en Google Pixel 8, beide ook uitgerust met een mindere ultragroothoekcamera, maken niet veel scherpere foto's, maar echte topmodellen doen dat soms wel beter.

Om tweemaal in te zoomen beschikt de Galaxy S24 over digitale zoom van goede kwaliteit, vergelijkbaar met de Apple iPhone 15 en Google Pixel 8. Met een beetje goede wil kan de foto doorgaan voor iets wat door een losse telecamera is geproduceerd. Ten opzichte van de Galaxy S23 zien details er een stuk minder kunstmatig aangezet uit, zonder ringing rondom contrastrijke overgangen. Kijk bijvoorbeeld naar de hijskranen aan de rechterkant. Tevens heeft de S24 minder last van ruis, die bij de S23 wel duidelijk zichtbaar is.

Driemaal zoomen gebeurt met de losse telecamera. Hoewel de 10-megapixelresolutie niet hoog is, maakt de camera prima scherpe opnamen met weinig ruis, waarvan de kleurweergave een goede match vormt voor de andere twee camera's. De iPhone 15 en Pixel 8 hebben geen telecamera, dus moeten nog verder digitaal inzoomen, waardoor de scherpte duidelijk terug begint te lopen.

In de galerij hierboven staat de Galaxy S24+ naast de Galaxy S23 en de Galaxy S24 Ultra

Bij tienmaal inzoomen komen de beperkingen van het camerasysteem van de Galaxy S24(+) naar voren, al kan hij het wel. De Pixel 8 biedt bijvoorbeeld maar maximaal 8x digitale zoom. Voor een wat grotere uitdaging tonen we hier de Galaxy S24 Ultra in plaats van de iPhone en Pixel. Het topmodel van Samsung beschikt over een tweede telecamera waarmee je erg ver kunt inzoomen zonder groot kwaliteitsverlies.

Zonder variabele focus op de ultragroothoekcamera heeft het Galaxy S24-duo geen echte macrofunctie, wat de S24 Ultra wel heeft. Het is jammer dat Samsung dit leuke extraatje nog steeds weglaat op zijn junior topmodellen. Hoewel soms van dubieuze kwaliteit, hebben goedkopere smartphones zo'n functie vaak wel, Samsungs middenklassers incluis. Met de S24 kun je met de telecamera wel een soort van close-up maken, maar het perspectief is niet hetzelfde, omdat ook deze camera niet extreem dichtbij kan focussen.

De frontcamera van het S24-duo is ten opzichte van de concurrentie van bovengemiddelde kwaliteit, met functies als autofocus en 4k-filmen die je zelfs in het hogere segment niet altijd aantreft. De redelijk grote sensor die Samsung lijkt te gebruiken, zorgt voor een natuurlijk bokeheffect en daarmee wat scheiding tussen onderwerp en achtergrond, die je natuurlijk naar believen softwarematig kunt opvoeren via de portretmodus.

De foto's van deze camera zijn prima, met ruim voldoende detail en ten opzichte van de S23 een wat warmere uitstraling. De nieuwe beeldverwerking is in andere opzichten een verhaal van you win some, you lose some; highlights in de foto slaan sneller helemaal wit uit, bijvoorbeeld als je tegen de zon in fotografeert, maar aan de andere kant bevat het beeld duidelijk minder ruis in de schaduwen.

We hebben tot slot een paar video's geschoten met de Galaxy S24 in 4k met 30fps, waarvan je hierboven de stills ziet. De S24 lijkt de belichting wat meer aan te passen op verschillende onderdelen van de scène; het toestel maakt de lucht bijvoorbeeld donkerder dan de S23. In lijn met de fotomodus zet de S24 het contrast in texturen minder aan en voegt minder verscherping toe; de ruis in schaduwen neemt ook iets af. De videokwaliteit van de recentste iPhone blijkt duidelijk beter, gelet op detailweergave, lichtgevoeligheid en dynamisch bereik.

Samsung Galaxy S24 en S24+ - Fijne update ondanks Exynos (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 5611

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.